Groene daken

De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt om afspraken te maken voor het realiseren van groene (schuur) daken op Enka. We hebben subsidies aangevraagd en afspraken gemaakt met een leverancier.

Subsidie en korting
Aan EdeDoet bonnen is € 750 opgehaald. Bij het Waterschap hebben we een subsidie toegezegd gekregen van maximaal € 11.250. Daarbij verleent de leverancier GroenDak ook een korting (geselecteerde product). De subsidie van het Waterschap mag maximaal 20% korting bedragen op de nettoprijs (na aftrek van de korting van GroenDak en na aftrek van de EdeDoet bonnen). Hierdoor kom je op een materiaalprijs per m2 van € 32 in plaats van € 44. Wanneer je ervoor kiest om het groene dak zelf te leggen wordt er door GroenDak € 55 aan bezorg- en behandelkosten gerekend. Wanneer je ervoor kiest om te laten leggen, bedragen de legkosten ± € 19,25 per m2. De subsidie wordt na de realisatie overgemaakt.

Maximaal resultaat
Om zoveel mogelijk m2 groen dak te kunnen realiseren, is ervoor gekozen in eerste instantie alleen subsidie te verlenen over de materiaalkosten. Afhankelijk van het aantal deelnemers en de m2 die er afgenomen worden zal achteraf bekeken worden of er ook subsidie uitgekeerd kan worden over de legkosten en bezorgkosten. De bezorg- en behandelkosten zijn relatief hoog wanneer je ervoor kiest om zelf te leggen. Daarnaast zorgt dit voor extra verkeer in de wijk. We willen je daarom vragen om zoveel mogelijk  samen met je buren te bestellen. Dit kan bijvoorbeeld op vrijdag 29 oktober of vrijdag 5 november. In het bestelformulier kan dit aangegeven worden, waardoor wij kunnen helpen bij het vinden van deelnemende buren. Hierdoor kunnen jullie uiteindelijk samen 1 order plaatsen. De totale kosten bedragen hierdoor voor een schuur van 6 m2 (excl. verwijderen grind en zonder rekening te houden met gezamenlijk bestellen):

  • Zelf leggen: €231 – €241

  • Laten leggen: €286 – €309

Constructie
Vanuit GroenDak is er een draagkrachtberekening beschikbaar wat als handig hulpmiddel kan dienen om te bepalen of je dak sterk genoeg is om het gewicht van de verschillende materialen te dragen. Informatie over de dakconstructie kan opgegeven worden in het bestelformulier. Van schuurdaken die tussen de zijwanden zijn opgehangen is bekend dat deze vaak niet voldoende draagkracht hebben voor een sedumdak. Laat je hierover goed adviseren, want dit is volledig de eigen verantwoordelijkheid van jou als deelnemer.

Bestellen
Via dit bestelformulier  kun je aangegeven dat je graag een groen dak wilt, wat de afmetingen zijn en of je zelf gaat leggen of wilt laten leggen. Deze gegevens worden doorgegeven aan GroenDak, waarna je een persoonlijke offerte of kortingscode voor de webshop ontvangt. Op basis van deze informatie kunt je besluiten om een groen dak aan te schaffen. We verwachten het formulier uiterlijk op 9 oktober te sluiten. Wanneer alle bestellingen zijn verwerkt, kan de subsidie toegekend worden. De subsidie is niet verwerkt in het aanbod van GroenDak maar wordt na realisatie vastgesteld. Tijdens de bestelperiode houden we in de gaten dat er voldoende subsidie beschikbaar is en de genoemde maximale kosten niet worden overschreden. Het kan daardoor gebeuren dat het bestelformulier eerder wordt gesloten.

Bewonersmarkt
Op zaterdagmiddag 2 oktober zal er op het schoolplein van De Ontdekking een bewonersmarkt plaatsvinden. Hierbij zullen we je meer vertellen over het project en de subsidie en dergelijke. De leverancier GroenDak zal aanwezig zijn om meer te vertellen over groene daken en antwoord te geven op vragen. Ook zal er een intekenlijst aanwezig zijn voor vrijwilligers die graag anderen een handje helpen met de installatie.

Groen dak bestellen? Ga naar “Ik wil een groen dak