Op 25 mei kun je luisteren naar een interessant verhaal over het ENKA-terrein. Jaap van Ree neemt je mee door verleden en heden. Aansluitend is er een rondleiding door de wijk begeleid door voormalig medewerkers van de fabriek & bewoners. Een mooie manier om meer te weten te komen over onze bijzondere wijk.
Praktische zaken
- Wat: lezing en rondleiding
- Wanneer: 25 mei om 13:30 uur
- Waar: De Kantine, Kantinegebouw, Sterkerij 14, Ede
De lezing en de rondleiding zijn gratis. Je kunt tijdens het evenement wel een donatie doen.
Aanmelden
Wil je meedoen? Meld je dan aan voor 25 mei via presentatie@op-enka.nl
Zet in je mail de volgende gegevens:
- Je voornaam en achternaam
- Met hoeveel mensen je komt.
Mocht je toch niet kunnen komen, laat het dan svp weten via hetzelfde e-mailadres.
De geschiedenis van Enka
We zien hier de schraaljammerheide, zoals dat stuk grond in het begin van de 20ste eeuw nog werd genoemd. Een stuk schrale zandgrond met wat heide en hier en daar een struik ten zuiden van de spoorlijn Utrecht-Arnhem even voorbij het station Ede-Wageningen richting Arnhem.


In 1922 zag dat stuk grond er heel anders uit. Dr. Hartogs had er een enorme fabriek laten bouwen. Hierin werd kunstzijde, ook wel rayongaren genoemd, gemaakt. Deze fabriek was eind jaren twintig de grootste fabriek van Nederland met ruim 5200 werknemers.
Het bedrijf groeide in de jaren twintig, moest inkrimpen in de crisisjaren dertig, overleefde de oorlog in de jaren veertig, kwam in de jaren vijftig opnieuw aan de top om in de jaren zestig weer in de problemen te komen. Die golfbeweging bleef tot het eind in 2002 toen de poort voorgoed werd gesloten.

De fabriek is nu voor een (groot) deel afgebroken, maar de naam van het bedrijf, evenals die van verschillende afdelingen en belangrijke personen blijven voortbestaan in de Enkawijk. En gelukkig zijn er ook markante delen van de fabriek bewaard gebleven.
Om de fabriek, haar productieproces en haar invloed in Ede ‘levend’ te houden nodigen wij u van harte uit op 25 mei vanaf 13.30 uur een presentatie bij te wonen in het oude kantinegebouw en aansluitend mee te lopen in een rondleiding over het oude Enka-terrein.