Rondleidingen op ENKA

Vanaf april worden er gratis rondleidingen over het ENKA-terrein gegeven. De route gaat kriskras door de wijk, waar naast de woningen nog diverse rijksmonumenten staan. Er valt genoeg te vertellen over het ‘zaagdak’ van de Westhal, de bijzondere architectuur van het Kantinegebouw en de hoogst gemetselde schoorsteen van Nederland.

Oud ENKA-medewerkers en huidige bewoners van de wijk nemen je mee over het terrein en vertellen over de geschiedenis van de fabriek en de herbestemming naar de woonwijk Op ENKA. Wat hen bindt is de ENKA, het verleden, heden en de toekomst, waar ze graag over vertellen.

Praktische zaken

De rondleidingen dit jaar zijn volgeboekt. Wil je met een groep een privérondleiding volgen? Kijk dan op de website van Boei.

Organisatie

De rondleidingen worden gegeven door vrijwilligers. In 2022 zijn ze hiermee begonnen omdat ENKA toen 100 jaar bestond. Door het succes en de grote belangstelling is besloten door te gaan met dit initiatief. Het wordt ondersteund door Stichting Vrienden van BOEi, Cultura Erfgoed Ede en BOEi. BOEi houdt zich bezig met Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed.