Volkstuinen Dr. Hartogsweg

Sinds 1980 wordt er al getuinierd in de Enkawijk. Toen nog naast de fabriek, nu is de tuin een mooie groene overgang van de woningen naar het bos. Een plek om te koesteren en zuinig op te zijn. Het complex bestaat uit 80 tuinen van groot tot klein. De tuinen zijn onderdeel van de Vereniging van Amateurtuinders Ede (VAT).

Actueel

In 2023 is de grond die wij huurden van de NS verkocht, daardoor is de toekomst van onze tuinen onzeker. Verderop lees je hoe het nu met deze ontwikkeling staat.

Foto: Anita en Annebrechtje in hun tuintje aan de Dr. Hartogsweg

Over onze tuinen

Zo’n 80 Edenaren tuinieren met veel plezier aan de Dr. Hartogsweg, vaak samen met familie, vrienden of buren. We komen uit de hele stad, maar een flink aantal woont hier in de Enkawijk. Jong, oud en zelfs hele gezinnen steken de handen samen uit de mouwen om er iets moois van te maken. We leren elkaar kennen en helpen elkaar met tuintips, maar we delen soms ook bredere levenslessen.

Je vindt hier zeker niet alleen sperziebonen en kropsla. Veel tuinders planten groenten, fruit, flink wat bloemen en planten, en zelfs hop voor een hobby-bierbrouwerij. Zeker vanaf de lente is het een geweldige plek om te zijn: groen, kleurrijk en rustig. Tegelijkertijd ontmoet je mensen die je anders misschien alleen passeren zou. Hier genieten niet alleen de tuinders van, iedereen mag vrij rondwandelen op onze mooie plek.

“De tuin is belangrijk voor de hele wijk. Het is hier een groene oase vol rust voor Enka-bewoners. De tuin heeft dus ook een sociaal-maatschappelijke functie voor de wijk. En wat te denken van de educatieve functie. Want kinderen kunnen hier zien en ervaren hoe de sla en worteltjes tot groei en bloei komen.”

Gonnie

Verkoop van de grond

In de zomer van 2023 heeft de NS ons perceel verkocht aan de Firma Reek & WJ Vastgoed. Dit bedrijf wil woningen bouwen op ons stuk grond. Uiteraard willen wij onze geweldige plek aan de Dr. Hartogsweg behouden als moestuin. Zowel het hoofdbestuur van de VAT, het complexbestuur, als de tuinders maken zich hier hard voor.

Stand van zaken maart 2024

De verantwoordelijk wethouder heeft ons verzekerd dat het huidige college van B&W de bestemming ‘Openbaar en gemeenschappelijk groen’ niet zal wijzigen. Dit zegt helaas weinig over de toekomst. Daarom zijn het hoofdbestuur van VAT-Ede en ons complexbestuur in gesprek met de koper. Deze gesprekken verlopen in goede sfeer maar een oplossing hebben we nog niet gevonden. Tegelijkertijd zoeken we uit wat onze opties zijn om ons moestuincomplex op de huidige plek te kunnen behouden. Wordt vervolgd …

Bijblijven

Belangrijke ontwikkelingen rondom onze tuinen vind je op deze pagina, en in de wijknieuwsbrief Op ENKA. Daarnaast kun je de lokale media in de gaten houden.

Lees meer

Op de website van VAT-Ede lees je meer over onze en andere tuinen. Je vindt er ook tuinweetjes over tuinieren, én je kunt er ons clubblad De kruiwagen lezen. Wil je meer weten? Neem dan contact op met het bestuur van onze tuinen.

Bron

De citaten op deze pagina komen uit de reportage die Betty van de Bunt maakte voor de Edese Vos. Ook de mooie foto’s zijn van haar. Betty is webspecialist, fotograaf en moestuinder. Zie ook: Dit stadsparadijsje dreigt definitief te verdwijnen.

“Lokale, onbespoten groenten zo op je bord, zonder tussenkomst van transport, verpakkingsindustrie en supermarkt. Je gezondheid gaat met sprongen vooruit en de sportschool wordt een lachertje. Als meer Nederlanders een moestuin hadden zou het aantal opgefokte mensen drastisch omlaaggaan.”

Jan