Zo’n bijzonder schoolplein is er niet zomaar…
(een brief van de Schoolplein Commissie)

Beste (mede-)bewoners,

We haalden het Jeugdjournaal met onze plannen voor een fantastisch schoolplein. Hartstikke leuk natuurlijk en inmiddels zijn we hard op weg naar een fijne, groene, gezonde en veilige ruimte rondom het Kantinegebouw. Dat is mooi, want de kinderen, omwonenden, school, gemeente én de eigenaar van het gebouw hebben hier allemaal belang bij.

Toch gaat het wat ons betreft niet snel genoeg, en misschien ben jij net zo ongeduldig als wij zijn. Daarom schreven we dit bericht. We geven zo een update van de plannen, vertellen over de successen die we kunnen vieren, de hobbels die nog voor ons liggen, én we vragen jullie hulp om het schoolplein zo gauw mogelijk af te hebben. Want om heel eerlijk te zijn: het kost ons best veel tijd en energie. Dus alle hulp is welkom.

Help je mee?

 

Update van de plannen

Een uniek schoolplein is er niet zonder slag of stoot. We vergaderen er op los en het is echt een balanceer-act tussen ouders, kinderen, leerkrachten, buren, gemeente, provincie, uitvoerders, experts, school, een eigenaar en Bzzzonder.

Toch kunnen we al een paar mooie successen vieren met z’n allen. En binnenkort komen daar weer een paar bij!

Dit voorjaar:

  • wordt de basketbalpaal geïnstalleerd
  • plaatsen we de zandbak
  • komen er meer bomen op het terrein; een kersenlaantje met picknickbanken
  • brengen we klimplanten aan om te vergroenen en geluid te dempen

Vóór de zomervakantie:

  • worden de klim- en speeltoestellen geplaatst
  • werken we verder aan de pergola en de buitenklas

 

Hobbels op de weg

Voor iedereen die, net als wij, het schoolplein liever gister dan vandaag af had gezien en soms denkt: ‘waarom duurt dit nou zo lang?’, geven we ook een inkijkje in de hobbels die we hebben overwonnen en nog gaan tegenkomen.


Speeltoestellen die er niet leken te komen…

Het terrein onder het schoolplein is flink vervuild, maar gelukkig goed afgesloten, zodat het geen gevaar vormt voor de kinderen. Maar het maakt het wél moeilijker en duurder om de speeltoestellen in de grond vast te zetten. Wat natuurlijk nodig is, om er veilig op te kunnen spelen. We willen niet dat de kinderen daar voor opdraaien, dus vragen we ook bij de komende ronde van ‘EdeDoet’ om uw steun hiervoor.

Geen natte voeten, wel een zandbak voor de kinderen

Het verdiepte schoolplein dient ook als waterberging bij zware buien. Er zijn pompen geïnstalleerd die de boel droog houden. Om die pompen goed hun werk goed te laten doen, mogen ze niet in aanraking komen met zand. Kortom: de waterberging en de vervuilde ondergrond maken het moeilijk om een zandbak op het schoolplein te maken. Maar er is niets wat de kinderen liever willen; samen bouwen en spelen in een zandbak! Dus moest er iets verzonnen worden om dit mogelijk te maken. Dat is gelukt, maar kostte ook weer meer geld, tijd en energie. We gaan nu snel een verplaatsbare zandbak plaatsen op het bovendeel en zoeken dan later naar een alternatieve plek.

Groen lijkt (bijna) niet te doen

De op één na ingewikkeldste puzzel. We willen allemaal een zo groen mogelijk plein en dat kost geld. Om aanspraak te maken op subsidies moet je laten zien welk groen je plant. Maar op het schoolplein mogen we, vanwege de vervuiling, niets in de grond planten. En dus is het binnen de eisen van de subsidieverstrekkers zoeken naar, weer duurdere, oplossingen om te zorgen dat de betonnen bak wel een aangename speelplek wordt. Het betekent dat, zo lang er niet meer geld beschikbaar is, het groen nog even op zich laat wachten. Subsidieverstrekkers vragen ondertussen om een bewijs dat het aangevraagde groen ook zeker vijf jaar blijft staan. Dat betekent weer om de tafel met de gemeente en de eigenaar. Inmiddels is ook deze garantie afgegeven.

Wint de auto of het plein?

Stapt u in de auto om uw kind naar school te brengen, dan stapt uw kind straks uit op een schoolplein dat twee keer zo groot had kunnen zijn…

We hebben namelijk zicht op verdubbeling van het oorspronkelijke plein: van 750 m2 naar 1500 m2. Maar dan moesten ouders wel hun haal- en brenggedrag aanpassen én was er haal- en brengbeleid nodig van de school en Bzzzonder. Zoals met veel gedrag, is het verdraaid lastig te veranderen, maar wel nodig, willen de kinderen echt een groot schoolplein hebben straks. Een groep vrijwilligers liet zich tot verkeersbrigadier opleiden. En door gezamenlijk elkaar aan te spreken komt die gedragsverandering nu langzaam tot stand. Maar we zijn er nog niet!

Om het ouders zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we gezorgd voor veilige fietsverbindingen de wijk in- en uit en zoeken we continue naar plekken waar ouders en leerkrachten op afstand kunnen parkeren. Dat is best lastig in een wijk en een nieuw Intercitystation die nog in aanbouw zijn. Zo vervielen in januari plotseling de parkeerplaatsen aan de Akulaan en sindsdien laat De Fietser ouders hun parkeerplaats gebruiken. De meeste ouders en leerkrachten hebben deze nieuwe plek inmiddels gevonden. Wie toch naar de school komt met de auto, blijven we verzoeken om mee te helpen om de ruimte voor de kinderen op het schoolplein te verdubbelen en dus daar te parkeren.

 

Hulp gevraagd!

We gaven je zo een inkijkje in de vorderingen rondom het schoolplein. Hopelijk heb je nu een beter beeld van de inspanningen die worden geleverd en de puzzels die we tegenkomen.

Heb je tips of suggesties aan ons? Of wil je meehelpen, maar je weet niet hoe? Ook dan horen we graag van je. Een deel van de activiteiten doen we met de kinderen, en mogelijkheden om in groepen te werken. Maar we kunnen sowieso nog hulp gebruiken bij:

  • Maken van insectenhotels in schanskorven;
  • Maken van een compostbak;
  • In elkaar zetten van picknickbanken;
  • Bouwen van extra wilgenhutten;
  • Bouwen van houtwallen;
  • Schilderen van betonblokken;
  • Werven materialen via sponsoring;
  • Aanmeldingen voor het gezellige groenteam (voor incidenteel water geven en onderhoud van het plein);

Vriendelijke groet! Marion, Charon, Sjoerd, Ibrahim, David, Jeanine, Talitha, Marco (ook namens vele vrijwilligers)
Contact: schoolplein@op-enka.nl